• Philips zet 575 miljoen euro opzij voor een eventuele schadeclaim in de VS vanwege een terugroepactie voor slaapapneu-apparaten.
  • Philips maakte eerder al zo’n miljard euro vrij voor de terugroepactie.
  • Beleggers waren echter meer onder de indruk van de verbetering van de operationele winst en zetten het aandeel Philips maandag fors hoger.
  • Lees ook: Philips roept ruim 1.200 slaapapneu-apparaten terug in VS en Frankrijk

Philips heeft 575 miljoen euro apart gezet voor een mogelijke schadeclaim in de Verenigde Staten in verband met de terugroepactie voor slaapapneu-apparaten. Daar zijn patiënten bezig een massaclaimzaak op te zetten. Eerder maakte Philips al zo’n miljard euro vrij voor de terugroepactie zelf.

Philips zegt zelf inmiddels meer dan 95 procent van de te vervangen apparaten en reparatiekits te hebben geproduceerd. De “overgrote meerderheid” van die apparaten is inmiddels aan patiënten en leveranciers als thuiszorgbedrijven geleverd. Dat zou gaan om vrijwel alle slaapapneu-apparaten. Philips moet nu nog vooral beademingsapparatuur vervangen.

De voorziening die Philips nu getroffen heeft, gaat alleen over een massaclaim voor economische schade. Daarnaast is een massaclaim begonnen waarbij mensen de kosten voor extra medische controles willen verhalen die nodig zijn door de blootstelling aan de slaapapneu-apparaten van Philips. Daar kon isolatieschuim afbrokkelen wat mogelijk kankerverwekkend kon zijn. Ook loopt er nog een massaclaim voor geleden schade.

Philips waarschuwt dat er ook nog een goedkeuring moet komen van de Amerikaanse toezichthouder FDA om de apneu-apparaten weer opnieuw te gaan maken en aanbieden. Daar kunnen nog allerlei voorwaarden aanzitten, die ook kosten met zich meebrengen. Maar dat is zo onzeker dat het bedrijf daar nog geen geld voor uit heeft getrokken.

Niet alleen de voorziening voor de mogelijke schadeclaim, door Philips aangeduid als "een belangrijke stap", drukte op de resultaten. Ook voor de door topman Roy Jakobs geplande reorganisaties, waarbij in totaal 10.000 banen verloren gaan, zette Philips geld opzij. Inmiddels is al ongeveer de helft van die banen geschrapt.

Philips weet operationele winstmarge te verbeteren in eerste kwartaal

De omzet van Philips ging in het eerste kwartaal van 2023 omhoog naar zo'n 4,2 miljard euro, een plus van 6 procent op vergelijkbare basis vergeleken met een jaar eerder. Vooral de tak die echografie-apparaten en scanners maakt voerde de omzet op door minder problemen in de leveringsketen. Ook de omzet van apparaten waarmee in het ziekenhuis patiënten in de gaten gehouden kunnen worden, steeg.

Het zogenoemde aangepaste operationele resultaat (adjusted ebitda) steeg in het eerste kwartaal van dit jaar naar 359 miljoen euro, tegen 243 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2022. Als percentage van de omzet lag de aangepaste bedrijfswinst in het eerste kwartaal van dit jaar op 8,6 procent, tegen een marge van 6,2 procent in het eerste kwartaal van 2022.

Beleggers hechtten meer waarde aan deze ontwikkelingen, dan aan de extra kosten voor de apneu-apparten en zetten het aandeel Philips maandag liefst 12 procent hoger

Producten voor slaap- en ademhaling, zoals slaapapneu-apparaten, drukten op de resultaten. Van consumentengezondheidsproducten als elektrische tandenborstels en scheerapparaten werden er ook minder verkocht dan een jaar eerder.

Door alle afschrijvingen was er echter een nettoverlies van 665 miljoen euro in het eerste kwartaal van dit jaar, tegen een verlies van 151 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2022.

LEES OOK: Philips treft dit jaar eerste schikking met patiënten van apneu-affaire, verwacht topman